情緒病|緊張疫情勤清潔致焦慮症惡化 單靠食藥難斷尾須處理情緒源頭

複製連結 分享
精神科專科李德誠醫生 

「醫生,我覺得好焦慮,成日都有好驚嘅感覺,我控制唔到個腦,諗呢樣諗嗰樣,好多嘢都好擔心……」A一坐下,便急不及待告訴醫生她的問題。


「係呀,佢成日都好緊張,點都放鬆唔到個人……」A的家人馬上補充,但說不夠兩句,A又插嘴:「係呀,我覺得好緊,坐喺度無端端膊頭又覺得好緊,手又覺得好緊,放鬆唔到,成日覺得頭痛,一要清潔屋企就會覺得頭脹,有時痛起嚟,惟有匿埋一邊喊,我驚我好唔返呀。」

A
患有焦慮症已有十多年,一直有看醫生服藥,本來病情還可以,不過,最近因為新冠肺炎的影響,在家要多做清潔的功夫,從那時開始,A的病情便突然轉差,即使服用了之前醫生處方的藥物,也沒法控制焦慮的情緒。聽過病歷,醫生覺得奇怪,為何多做了一點清潔家務,竟然會引致病發。

原來,這十多年來,因為A有焦慮症,所以家人在生活上百般遷就,A不用擔心家裏各樣事情,現在因為疫情的原因,家人要保住飯碗,各有各忙,實在沒辦法分擔家裏的清潔工作,A又喜歡乾淨,所以惟有自己下手。A一向容易緊張,而且凡事心急,一想起便要即刻做好,生活上一直以來節奏太快,再加上凡事要求高,難怪辦任何事也份外吃力。
「醫生,你一定要幫我醫好個病,一定要校好我啲藥呀……」


這個時候,醫生忍不住跟A解釋,雖然調校一下藥物,確實可以紓緩焦慮的情緒,不過,其實A更需要做的是,放慢生活的步伐,如果一直堅持自己的「習慣」,凡事都要十全十美,那無論吃多少藥,病也不會斷尾。醫生又問:「你係咪一個硬頸固執嘅人呢?點解屋企人講咗十幾年你都唔聽?」這個時候,家人忍不住插嘴:「係呀,佢唔聽人講,淨係要人哋就佢,我哋又驚佢病情波動,所以呢十幾年嚟都係只有佢講,從來生活上佢都唔肯改變,所以咪惟有靠食藥囉。」

我們有病有不適,當然希望家人多點關心,多點遷就,不過,如果只希望家人遷就,而自己沒有在生活上作出應有的改變,處理情緒困擾的源頭,單靠食藥,情緒病便難以根治。



撰文:李德誠醫生 

精神科專科
http://fb.me/1486drlee