【健體通識】3招拉筋運動助你降血壓 專家:柔軟度越高血壓水平越理想

複製連結 分享
Ricky分享一項日本研究,發現對40歲以上人士來説,柔軟度越高,血壓越理想。他推薦高血壓人士進行大腿後側伸展運動,有助改善血壓問題。
患有高血壓或柔軟度較低的人士,建議先從簡單的動作入手。
Ricky推薦適合高血壓人士進行的伸展運動,主要有三組動作,每組動作應維持30秒。建議每星期進行四次,每次約30分鐘。
日日運動身體好,但是身體出了問題,運動就要特別小心。高血壓人士做運動,若心跳太快、血壓飆升,心血管負荷過重可引致中風。難道不做運動才是最好?錯了!只要選擇強度適中的運動,長期病患者都可以做運動強身健體。不如跟伸展運動學會會長Ricky學幾招拉筋運動,讓血壓keep住「靚仔」啦!
採訪:馮穎思
攝影:蕭志南、許先煜
編輯:鄒仲安
----------------------
果籽今日焦點:

【洗車神器】神奇水喉自動發脹1倍好治癒 日本VS意大利牌子邊款最好用


【果籽人話】盲人扒健視龍舟隊 每周狂操三次挑戰自己:盲係缺陷,但唔係缺點!


【繁中電子書】Amazon新增過2萬本繁體中文書 實試手機版冇上網都睇到


【東京近郊】江之島一日遊打卡熱點 攝影達人教影夕陽天空之鏡


【新不如舊】新手錶舊化變戰損版 衫帽鞋錶殘舊有花痕賣貴近1倍


【淺白易操作】入門必存 《海味新年備忘錄》電子書一看即通!

-----------------------------
放眼世界 ● 籽想旅行
一Click睇盡旅遊資訊!
-----------------------------
新聞有價 你肯為《蘋果動新聞》付幾多錢?
hk.adai.ly/QDTT6y5mgX