馬上成為壹會員
會員專區 只限會員閱讀

一張圖 check到你有無糖尿上眼

複製連結 分享
一張平平無奇嘅格仔圖,糖尿眼病人會睇到另一個畫面。
一張平平無奇嘅格仔圖,糖尿眼病人會睇到另一個畫面。
眼科專科鍾震宇醫生
註冊臨床心理學家趙思雅
糖尿病,離你好遠嗎?
據衞生署統計,每10個香港人之中就有1個患有糖尿病;而5個糖尿病患者之中,就有1個是40歲以下的年輕發病者。有無感覺埋身咗啲?
糖尿病大致可分兩類型:一型糖尿病主要是遺傳和免疫系統問題,導致身體胰島素分泌不足,令血糖嚴重超標;二型糖尿病則是遺傳及飲食和生活習慣所引致。糖尿病患者之中,逾九成都屬於後者。
糖尿病這個慢性病,可怕在無得斷尾,只能長期靠飲食和運動控制血糖,嚴重者甚至要靠注射胰島素來穩定血糖。不過最恐怖的,其實是據衞生署所講,原來有接近一半患者唔知自己有糖尿病,每日如常大魚大肉。
當血糖持續控制不當,有機會引發多種併發症,例如糖尿上眼。
講咁耐終於講到上面嗰張中間有一點嘅格仔圖,佢有個名,叫「阿姆斯勒方格表」(Amsler Grid),用來驗你有無糖尿上眼。點樣用?糖尿上眼係咪真係糖尿走上眼?糖尿上眼會點樣影響視力?有無得醫?今晚9pm,果籽Facebook直播節目《醫家話你知》請來眼科專科鍾震宇醫生和註冊臨床心理學家趙思雅,解答種種關於糖尿上眼嘅問題,到時就會教大家點用呢個格仔表驗眼,今晚見!
果籽FB:fb.com/AS.AppleDaily/
記者:曾冠輝