馬上成為壹會員
會員專區 只限會員閱讀

苦命膝關節跑步承受7倍體重 「跑步膝」其實係乜?

複製連結 分享
即CLICK入重溫節目:
果籽FB Live
YouTube Live
人體206塊骨頭,大大小小超過300組關節,各司其職,其實也各有命運,就如當初人類直立,解放了雙手,卻苦了身體最大最複雜的關節:膝關節,德國研究就指出,日常走路膝關節要承受體重2.6倍的重量,行樓梯更是3至4倍。
「阿膝,你認命啦。」
做運動者,雙膝操勞,十字靭帶、半月板容易受傷發炎惹膝患,加上近年興起跑步,跑步時膝關節承體重4.5至7倍重量,膝頭痛越是普遍,更有所謂「跑步膝」(Runner's Knee)的膝患出現。
唔做運動者,肌肉弱扶唔住雙膝又係容易受傷做成膝關節退化,更有研究指出,體重過重者患膝關節炎機會比一般人高5倍。
係咪即是做又死唔做又死?可能係,不過總有方法可以令個膝頭襟玩啲!
9月20日晚上9時留意果籽FB直播節目:《七海健絡呈獻:調你身籽》,請來靚女跑手、骨科醫生和物理治療師講下膝關節問題,仲可以即場解答大家對關節痛的疑問,到時見啦。
《七海健絡呈獻:調你身籽》
時間:今晚 9pm