老人家易放棄定期服藥

複製連結 分享
曾家傑(左二)指統籌護士能提升病人防跌意識;左一為朱國強。李潤芳攝
曾家傑(左二)指統籌護士能提升病人防跌意識;左一為朱國強。李潤芳攝
【本報訊】長者易患骨質疏鬆,增加脆性骨折風險。基督教聯合醫院資深護師朱國強表示,長者若骨質密度過低,需服食藥物減緩流失,但不少長者誤以為骨質疏鬆藥物無用,放棄定期食藥,「佢哋成日覺得(服藥後)應該要痛少咗、行路快咗,但其實唔會,其實係身體入面睇唔到嘅地方,佢(藥物)慢慢幫你改善緊」。
朱指家屬應協助監察長者服藥狀況,長期服用才能發揮藥效,又建議可由家居環境和生活習慣入手減少跌倒機率,如在浴室加設防滑墊,晚間長開走廊燈,及睡前少飲水,以減晚間因夜尿要在昏暗燈光下上廁所。

雖然骨質疏鬆是常見的「老人病」,但其實並非只有長者才會患上,一般人在30歲時骨骼強度開始逐漸減弱,若欠缺合適護理,甚至會在50歲前已患上骨質疏鬆症。伊利沙伯醫院資深護師譚思敏建議,不論是否已經患上骨質疏鬆,成年人都應注意減慢骨質流失,例如食用奶製品、芥蘭、菠菜等含豐富鈣質的食物,每日曬太陽10分鐘亦可讓身體製造維他命D,有助吸收鈣質。女性自更年期起應定期檢查骨質密度,有助及早發現骨質疏鬆問題。
■記者何家朗
想輕輕鬆鬆健康啲,記住留意健康蘋台
health.appledaily.com.hk/