馬上成為壹會員
會員專區 只限會員閱讀

醫護自發組隊 做跑道任何人

複製連結 分享
【本報訊】香港急症科醫學院院長蕭粵中與近50名醫護界跑手,在今年渣馬自組「醫護任何人」團隊,希望在賽道上協助出現心臟停頓的跑手,第一時間提供急救支援,有重任在身,他說,今年比賽時有多留意跑手的狀況,「見到有人跌親,我都會即刻望多兩眼,見佢起返身,無乜嘢,我先繼續跑,有時候都要一眼關七」。他指,雖然團隊原意是協助急救,但亦有跑手在賽事期間向成員諮詢健康意見,成員都樂意解答。
蕭指,團隊成員已有心理準備,有機會為提供急救支援而影響比賽成績,甚至無法完成賽事,但最重要並非成績,而是其他跑手的安全,能感受馬拉松氣氛已經足夠,今屆比賽亦幸好意外較少,團隊成員成績並未受到影響。他說,賽後有其他醫護界跑手表示有興趣參加團隊,下屆比賽有機會再次見到「醫護任何人」的身影。

其實除醫護人員外,一般跑手亦應學習急救方法,蕭稱,一旦在賽道遇到有人心臟停頓,就能及時協助,達到真正的「任何人」精神。而且學習急救,不僅能用於馬拉松比賽,「你唔知道幾時需要呢個技能去幫身邊嘅人,有啲個案,病人屋企暈低咗,但問題係家人唔識做急救,就錯過咗拯救嘅機會」。他期望能透過「醫護任何人」團隊帶出訊息,令普羅大眾更願意學習急救知識。
■記者何家朗
想輕輕鬆鬆健康啲,記住留意健康蘋台
http://health.appledaily.com.hk/