馬上成為壹會員
會員專區 只限會員閱讀

七日可出院 游泳健將瞞父母動手術

複製連結 分享
廣華醫院臨床心理科主管馬文嬌表示,團隊正研究測試腦部控制視覺、記憶區域位置的方法。許頌明攝
廣華醫院臨床心理科主管馬文嬌表示,團隊正研究測試腦部控制視覺、記憶區域位置的方法。許頌明攝
【本報訊】John(化名)兩年前證實腦部有個星形細胞瘤,由診斷及接受手術以至康復,他獨自背負患病及治療的重擔,沒有告訴父母因怕兩老擔心,「之後我都唔會講,瞞一世」。

John本是游泳健將,但2016年3月的一天左手兩度動彈不得,「初時以為中風,後尾做檢查至發現係有個乒乓波大細嘅腫瘤,醫生話一定要做手術」。由於腫瘤非常接近腦部的運動神經區域,他雖一心要做手術但也怕有風險,「如果你要我癱咗或者傷殘,我真係寧願死」。廣華醫院醫療團隊建議他接受局部麻醉的清醒開顱手術,成功切除腫瘤同時沒造成腦部損害,「住咗幾日醫院就做番物理治療,七日就出到醫院……成件事好神奇」。
雖已康復及重過正常生活,但他繼續守住患病秘密,「話自己撼親個頭有條疤痕,佢哋信就過到骨……不過以前每星期都會見爸爸媽媽,就算(知道)有病嗰排都會繼續見,(術前術後)要瞞住佢哋都唔容易……」說到這裏他忍不住哽咽。

廣華醫院臨床心理科主管馬文嬌指,現時清醒開顱手術中,醫生只能透過與病人互動判斷腦部的語言、運動神經區域,團隊正研究其他方法測試如視覺空間、記憶能力等區域。
■記者于健民
想輕輕鬆鬆健康啲,記住留意健康蘋台
http://health.appledaily.com.hk/